Loading...

Klösträd

Att klösa är ett naturligt beteende i alla katter. Om ni har en katt i ert hem utan en klösbräda eller någon form av klösträd för er katt, kommer man snabbt kunna se följderna av det. Det kan noteras på möbler, gardiner, ibland på väggar och tapeter. Det är en viktig del av en katts liv och dess motion att kunna klösa antingen på ett klösträd eller klösbräda.

En av anledningarna till att katterna klöser beror på att de markerar sitt territorium. Det är en territoriell instinkt som katter har och de placerar sitt ”märke” på deras område. Katter markerar sina domäner med sina klomärken och även deras doft. Det finns doftkörtlar i kattens tassar som avger sin egen speciella doft lämnas om de har gjort sina spår.

En annan viktig del att ha i hemmet om ni har katt som både kan och får vara både ute och inne är en kattlucka. Kattluckor är en utmärkt lösning som ger katten själv möjlighet att vandra ut och in ur hemmet. Och när man inte vill att katten ska kunna gå ut fritt om man exempelvis ska åka bort kan man givetvis låsa kattluckan.

Varför är det viktigt med klösträd?

Katter klöser också eftersom det bara känns bra för dem. Det är en form av lek för dem också, och en stresslösare. De kan ta ut sin aggression på ett klösträd istället för till exempel er favoritsoffa. Klösning och stretching kan både stärka och slappna av musklerna i fötter, framben, ryggrad och axlar. När ni köper en klösbräda eller ett klösträd är det viktigt att förstå var den kommer att placeras och se till att det kommer att uppfylla er katts behov. Ta hänsyn till om er katt spenderar tid bara inomhus, utomhus, eller en blandning av båda. Utekatter klöser även ofta på träd och grenar och för dem underlättar det definitivt att ha en kattlucka så att de kan vandra ut fritt i naturen när de önskar.

Har ni en kattunge kanske ett litet klösträd räcker gott men om ni har flera lite större katter kan ett större typ av träd vara mer rätt. Det finns också olika material av klösträd och när ni väljer materialet kan ni försöka likna det material som katten normalt klöser på. Kom ihåg att inte sätta ett klösträd i direkt anslutning av era möbler, det kan göra att katten klöser på dem också.

På webben finns ett stort utbud av klösmöbler

På webben finns ett mycket stort utbud av klösmöbler i form av klöspelare, klösmattor, klösbrädor och klösträd från många kända tillverkare och modeller så som bland annat Banana Leaf, Trixie, Nobby och Kattens No.1. Störst utbud hittar ni i nätbutiker med djurinriktning som säljer olika produkter för husdjur online. Ett träd till katten att klösa på kanske inte är den snyggaste inredningsdetaljen alla gånger, men den kan spara er mycket pengar eftersom ni då slipper byta ut saker i ert hem för att de blivit förstörda av katten.

Nuförtiden finns det fler klösträd än någonsin att välja mellan, vilket medfört att de både är billigare än förr och att det även är lättare att hitta ett träd som passar in i just ert hem tillsammans med inredningen. På senare tid har det även blivit allt populärare med vägghängda träd som både är snygga och praktiska. Dessa är speciellt bra vid städning eftersom golvytan är fri, dessutom tar de mindre plats.